Studentenhuizen geliefd bij inbrekers

Amstelland – Voor het eerst op kamers: voor de meeste studenten het begin van een leuke en spannende tijd. Maar ook het moment dat je voor het eerst verantwoordelijk bent voor je eigen woonveiligheid. Een onderwerp waar je waarschijnlijk nog helemaal niet over na wil denken. Student Tahir Lourens legt uit waarom het verstandig is om dat toch wél te doen.

‘Zoiets gebeurt mij niet’, ‘Dat zien we dan wel weer’, ‘Boeien!’ Veel studenten zijn laks als het gaat om woninginbraak, heeft Tahir de afgelopen maanden gemerkt. De tweedejaars student Communicatie is het gezicht van de Facebook community ‘Studenten tegen inbraak’. Samen met de pas afgestudeerde filmmaker Saskia Viet maakte hij een serie filmpjes met als doel studenten te overtuigen om hun gedrag te veranderen.

Veel stress

“Ik wil ze adviseren niet zo nonchalant te zijn. Want als een inbraak je wel overkomt, brengt dat heel veel stress met zich mee. Naast onbekenden die in je kamer zijn geweest, moet je er toch niet aan denken dat al je werkstukken, informatie en contactgegevens weg zijn.” Terwijl het volgens hem een kleine moeite is om er wat tegen te doen. “Doe de deur op slot, spreek elkaar aan, weet wie er in je huis rondloopt”, somt hij op. Voor jongeren misschien saaie kost. Daarom hebben de jonge filmmakers geprobeerd de tips op een ludieke wijze over te brengen. “Prima als er om gelachen wordt, zolang de boodschap maar blijft hangen.”

Mobieltjes, tablets en laptops

Studentenhuizen vormen een geliefd doelwit van inbrekers. De voordeur in studentenhuizen is meestal makkelijk open te breken of er staat wel ergens een raam open. Eenmaal binnen blijken lang niet alle kamerdeuren op slot. Terwijl studenten vaak wel waardevolle bezittingen hebben, zoals mobieltjes, tablets en laptops. Inbrekers hebben maar een paar minuten nodig om iets weg te grissen.

Vensterbank

Niet onbelangrijk – zeker voor studenten – is het feit dat goede inbraakpreventie niet duur hoeft te zijn. De tips van Tahir gelden natuurlijk niet alleen voor studenten, maar zijn ook voor anderen zeer bruikbaar. Uiteraard begint preventie met het goed afsluiten van ramen en deuren. Het liefst met een goedgekeurd slot, als je huisbaas daarin mee wil gaan. Zo’n slot herken je aan het SKG®-logo met sterren. Deze sloten voldoen aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, zijn getest en – indien volgens de regels gemonteerd – verkleinen ze de kans op inbraak sterk. Maar net zo belangrijk is het om waardevolle spullen netjes op te bergen, in ieder geval uit het zicht. Leg je telefoon niet op de vensterbank neer. En gebruik – als het even kan – een verankerd kluisje voor de meest waardevolle spullen.

Tahir: “Reken maar dat je flink baalt als je merkt dat de spullen waar je met je bijbaantje voor hebt lopen zwoegen, zijn verdwenen. Regel dus dat goede slot en gebruik het ook, vooral voor jezelf.”